Cele mai bune aparate de aer conditionat multisplit

Top Aparate Aer Conditionat

Cele mai noi campanii de la  magazinele preferate:

Vezi ofertele de Electro Weekend doar la eMAG!

 

5
(56)

Pentru a racori mai multe camere sau intreaga locuinta o alegere potrivita ar putea fi cele mai bune aparate de aer conditionat multisplit. Acesta va permit sa asigurati un bun confort termic in intreaga locuinta, fara sa mai apelati la mai multe unitati exterioare. Ce este un astfel de sistem, ce avantaje presupune si cum facem cea mai buna alegere, ramane sa descoperiti in continuare in cadrul acestui articol.

Ce este un aparat de aer conditionat multisplit si ce avantaje ofera?

Un aparat de aer conditionat multisplit reprezinta un sistem de climatizare ce foloseste o singura unitate exterioara conectata la mai multe unitati interioare. Spre deosebire de sistemle tranditionale de aer conditionat split, unde fiecare unitatea interioare detine propria unitate exterioara, un sistem multisplit este conceput pentru a oferi eficienta si confort ridicat gestionand mai multe zone de climatizare cu o singura sursa de energie exterioara.

Componentele unui sistemde aer conditionat multisplit includ:

 • Unitatea exterioara – care este componenta principala ce contine compresorul si ventilatorul, fiind responsabila pentru circulatia agentului frigorific si eliminarea caldurii preluate din spatiile interioare.
 • Unitatile exterioare – care sunt montate in interiorul cladirii, racind sau incalzind aerul din locuinta. Pot fi montate pe perete, pe tavan sau pot fi unitati de tip caseta, integrate in plafonul fals.
 • Conductele de agent frigorific – fac legatura intre unitatea exterioara si unitatile interioare, asigurand circulatia agentului frigorific intre acestea.

Un sistem de aer conditionat multisplit ofera multiple avantaje si anume:

 • Eficienta energetica – aceste sisteme sunt cunoscute pentru eficienta lor energetica foarte buna. Folosind o singura unitate exterioara pentru mai multe unitati interioare reduc consumul energetic in comparatie cu sistemul separat pentru fiecare incapere.
 • Design adaptabil – sistemele multisplit permit conectarea mai multor tipuri de unitati interioare la aceeasi unitate, astfel ca se poate adapta prin flexibilitatea pe care o ofera in alegerea design-ului si montajului unitatilor interioare in functie de nevoi si preferinte.
 • Confort personalizat – fiecare unitate interioara poate fi controlata in mod individual, ceea ce permite setarea temperaturii si a vitezei ventilatorului in functie de preferintele fiecarui ocupant din camera. Acest lucru este excelent pentru locuinte mari sau birouri unde nevoile de climatizare pot fi diferite de la o incapere la alta.
 • Reducerea nivelului de zgomot – cu o singura unitate exterioara, zgomotul generat de sistemul de aer conditionat este mult mai mic decat in cazul in care s-ar folosi mai multe unitati exterioare. Acest aspect este foarte important indeosebi in zonele rezidentiale unde zgomotul redus contribuie la un medu mai placut si linistit.
 • Economisirea spatiului – instaland o singura unitate exterioara in loc de mai multe unitati, veti economisi spatiu exterior, aspect deosebit de important in zonele urbane aglomerate.
 • Costuri de instalare si intretinere reduse – in ciuda costului initial de achizitie mai ridicat decat in cazul unui sistem split simplu, pe termen lung, costurile de instalare si intretinere sunt considerabil reduse gratie centralizarii unui singur sistem exterior si a facilitarii interventiilor tehnice.

Top 3 cele mai bune aparate de aer conditionat multisplit

#1 Sistem aer conditionat multisplit Tesla TGS-D16V99W

Tesla TGS-D16V99W

istemul de aer conditionat multisplit Tesla TGS-D16V99W reprezinta o solutie eficienta si moderna pentru climatizarea locuintei sau biroului dumneavoastra. Acesta include o unitate exterioara de 16000 BTU si doua unitati interioare de cate 9000 BTU fiecare, asigurand astfel un control optim al temperaturii in doua camere simultan.

Acest sistem se remarca prin capacitatea sa de a oferi performante excelente atat la racire, cat si la incalzire, avand clase energetice A++ la racire si A+ la incalzire. Tehnologia avansata integrata, precum Air Flow 3D + 4D, garanteaza o distributie uniforma a aerului in intreaga incapere, pentru un confort maxim. In plus, functia Multiflow 360 permite circulatia aerului in toate directiile, imbunatatind astfel eficienta si confortul.

Designul modern si functionalitatea sunt completate de un display digital care permite monitorizarea si ajustarea setarilor cu usurinta. Sistemul opereaza silentios, ceea ce il face ideal pentru un mediu de locuit sau de lucru linistit.

Eficienta energetica ridicata a sistemului Tesla TGS-D16V99W garanteaza un consum redus de energie, contribuind la economii semnificative la facturile de electricitate. Acest sistem multisplit este ideal pentru cei care cauta o solutie de climatizare performanta, eficienta energetic si moderna.

🛒 Vezi detalii si oferte 👈

 

#2 Aparat de aer conditionat multisplit Ferroli Giada 2 x 9000 BTU Wi-Fi

Ferroli Giada 2 x 9000 BTU Wi-Fi

Aparatul de aer conditionat multisplit Ferroli Giada 2 x 9000 BTU Wi-Fi este o solutie moderna si eficienta pentru asigurarea confortului termic in locuinta ta. Acest model se remarca prin performante superioare atat in racire, cat si in incalzire, avand o capacitate de 9000 BTU pentru fiecare dintre cele doua unitati interne.

Prevazut cu tehnologie Wi-Fi, aparatul permite controlul de la distanta prin intermediul unei aplicatii mobile, oferindu-ti flexibilitate si confort in utilizare. Echipat cu un super ionizator, contribuie la purificarea aerului prin eliminarea particulelor fine si a poluantilor, asigurand un mediu mai sanatos.

Sistemul de filtrare avansat include patru tipuri de filtre: filtru cu carbon activ, care absoarbe mirosurile neplacute si gazele nocive; filtru cu ioni de argint, care actioneaza impotriva bacteriilor si microbilor; filtru catalizator rece, care elimina compusii organici volatili (COV) si alte substante chimice daunatoare; si filtru Biohepa, eficient in captarea alergenilor si a particulelor fine, ideal pentru persoanele cu alergii sau probleme respiratorii.

Ferroli Giada se bucura de o clasa energetica A++ la racire, asigurand un consum redus de energie, si A+ la incalzire, mentinand costurile energetice sub control. Acest aparat este ideal pentru cei care doresc o solutie performanta, cu functii avansate de purificare a aerului si eficienta energetica ridicata.

🛒 Vezi detalii si oferte 👈

#3 Sistem aer conditionat Gree Bora A5

gree bora a5

Acest sistem de aer conditionat Gree Multisplit este proiectat pentru a raci si incalzi eficient doua incaperi. Modelul Bora A5 include o unitate exterioara de 18000 BTU si doua unitati interioare, fiecare avand o capacitate de 9000 BTU. Sistemul utilizeaza refrigerantul ecologic R32, care asigura o eficienta energetica superioara si are un impact redus asupra mediului.

Tehnologia Inverter integrata permite ajustarea automata a vitezei compresorului, oferind o functionare silentioasa si economica. Aceasta inseamna ca sistemul poate mentine temperatura dorita cu un consum redus de energie, prelungind in acelasi timp durata de viata a componentelor.

Sistemul este clasificat A++ pentru racire si A+ pentru incalzire, reflectand eficienta sa energetica ridicata. In plus, este echipat cu ansamblul asimetric de amortizoare VibraZerro RX60XL, care reduce vibratiile si zgomotul, asigurand un confort sporit in utilizare.

🛒 Vezi detalii si oferte 👈

Cum alegem cel mai bun aparat de aer conditionat multisplit?

Cele mai bune aparate de aer conditionat sunt capabile sa asigure un confort termic bun pentru orice tip de incaperi. Ceea ce este esential, fie ca vorbim despre un aparat de aer conditionat split simplu, fie ca discutam despre modelele multisplit, este sa avem in vedere cateva aspecte care fac diferenta intre modelele eficiente si alte modele mai putin eficiente. Astfel, va invitam sa urmariti in continuare informatiile pe care le-am pregatit si care va vor indruma catre o alegere corecta.

Capacitate de racire

In primul rand, este important sa alegem capacitatea de modificare a temperatuii potrivita. Aceasta este un indicator care ne arata daca aparatul poate face fata suprafetei dorite. Pentru a va fi mai usor sa va orientati, va vom lasa un ghid care va va ajuta sa determinati mai usor capacitatea de racire potrivita.

Pentru suprafete de pana la 15 mp, se recomanda aparatele de aer conditionat cu capacitatea de maxim 9000 BTU/h.

Pentru suprafete intre 16-25 mp, se recomanda aparate de aer conditionat cu capacitatea de 12000 BTU/h.

Pentru suprafete intre 26-30 mp, se recomanda aparatele de aer conditionat cu capacitatea de 18000 BTU/h.

Pentru suprafete intre 31-40 mp, se recomanda aparatele de aer conditionat cu capacitatea de 24000 BTU/h.

Pentru suprafete intre 41-60mp, se recomanda aparatele de aer conditionat cu capacitatea de 29000 BTU/h.

Pentru suprafete intre 61-80 mp, se recomanda aparatele de aer conditionat cu capacitatea de 36000 BTU/h.

Pentru suprafete de peste 80 mp, se recomanda aparatele de aer conditionat cu capacitatea de peste 40000 BTU/h.

De asemenea, trebuie sa luati in considerare faptul ca aceste valori pot varia in functie de mai multi factori si anume: gradul de izolare, orientarea ferestrelor si a usilor, clima locala, locul este amplasat aparatul si asa mai departe.

Eficienta energetica

Un alt aspect esential atunci cand alegeti cel mai bun aparat de aer conditionat este eficienta energetica. Sistemele multisplit sunt adesea mai eficiente decat mai multe unitati individuale, datorita compresorului centralizat si distributiei eficiente a energiei. Aceste sisteme pot ajusta automat capacitatea de racire in functie de necesarul fiecarei camere, optimizand consumul de energie si reducand costurile de operare.

Ce functii ar trebui sa includa un aparat bun?

Orice aparat de aer conditionat bun va include functiile standard – incalzire, racire, ventilatie si dezumidificare. Pe langa acestea, mai pot exista si alte functii interesante care sporesc nivelul de confort termic.

Printre cele mai utile si populare functii se numara cea de timer care permite presetarea activitatii aparatului pe intervale orare, functia auto restart care permite aparatului sa isi reia automat activitatea dupa o pana de curent in conformitate cu  ultimele setari realizate ori functia turbo ce intensifica pentru moment activitatea atingand mai rapid temperatura setata. Functia sleep protejeaza somnul impotriva modificarilor bruste de temperatura, iar functia de autodiagnoza identifica si semnaleaza orice problema de ordin functional afisand pe display un cod specific.

Mai mult decat atat, o tehnologie foarte cautata este cea Inverter care regleaza in mod automat viteza compresorului pentru a mentine temperatura dorita cu un consum redus de energie. Aceasta asigura un control precis al temperaturii economisind energie si prelungind durata de viata a sistemului. Mai multe informatii despre aceasta tehnologie si cele mai bune aparate de aer conditionat cu Inverter gasiti intr-un articol separat.

In plus, cele mai moderne aparate de aer conditionat includ si tehnologia Wi-fi ce permite prin intermediul aplicatiei mobile sa controlati aparatul direct de pe telefon fie ca va aflati acasa sau sunteti plecati. In acest fel, aveti un control permanent si precis asupra conditiilor din locuinta.

Sistemul de filtrare

Sistemele de filtrare ale aparatelor de aer conditionat moderne sunt esentiale pentru mentinerea unei calitati bune a aerului interior si pentru eficienta functionarii dispozitivelor. Aceste sisteme sunt proiectate pentru a elimina o gama larga de particule din aer, contribuind la un mediu mai sanatos si mai confortabil. Iata o descriere a principalelor tipuri de filtre utilizate in aparatele de aer conditionat moderne:

 • Filtre HEPA (High-Efficiency Particulate Air) sunt printre cele mai eficiente filtre disponibile pe piata. Acestea sunt capabile sa capteze pana la 99,97% din particulele de 0,3 microni sau mai mari, inclusiv polen, praf, mucegai si bacterii. Datorita eficientei lor ridicate, filtrele HEPA sunt utilizate frecvent in medii care necesita un nivel ridicat de purificare a aerului, cum ar fi spitalele si laboratoarele, dar si in locuintele personale pentru persoanele cu alergii sau probleme respiratorii.
 • Filtre de carbon activ sunt specializate in eliminarea mirosurilor neplacute si a vaporilor chimici din aer. Carbonul activ din aceste filtre are o suprafata mare si este capabil sa absoarba si sa retina compusii organici volatili (COV) si alte contaminanti gazosi. Aceste filtre sunt adesea folosite impreuna cu alte tipuri de filtre pentru a asigura un aer interior curat si proaspat.
 •  Filtre electrostatice folosesc o sarcina electrica pentru a atrage si retine particulele de praf si alte impuritati din aer. Aceste filtre sunt lavabile si reutilizabile, ceea ce le face o optiune economica si ecologica. Eficienta lor poate varia, dar sunt capabile sa capteze particule fine, inclusiv polen si fum de tigara.
 • Filtre cu plasma genereaza un camp de ioni pozitivi si negativi care ajuta la distrugerea bacteriilor si a virusurilor din aer. Aceasta tehnologie poate, de asemenea, sa ajute la descompunerea si eliminarea mirosurilor si a gazelor daunatoare. Desi sunt eficiente, aceste filtre pot fi mai scumpe si necesita intretinere regulata pentru a asigura performanta optima.
 •  Filtre cu raze UV (ultraviolete) utilizeaza lumina ultravioleta pentru a distruge microorganismele, inclusiv bacteriile, virusurile si mucegaiurile care trec prin sistemul de aer conditionat. Acestea nu elimina particulele fizice din aer, dar sunt foarte eficiente in sterilizarea aerului si in prevenirea raspandirii agentilor patogeni.
 •  Filtre fotocatalitice utilizeaza un catalizator, de obicei dioxid de titan, activat de lumina UV pentru a descompune contaminantii organici din aer. Acestea sunt eficiente impotriva bacteriilor, virusurilor si compusilor organici volatili, ajutand la mentinerea unui aer interior curat si sanatos.

Cum se monteaza aparatul de aer conditionat multisplit?

Instalarea unui aparat de aer conditionat multisplit este o sarcina complexa, care necesita planificare atenta si respectarea stricta a instructiunilor pentru a asigura o functionare corecta si eficienta. Acest ghid va va oferi pasii necesari pentru instalarea unui sistem de aer conditionat multisplit, care include unitatea exterioara si mai multe unitati interioare.

Planificarea instalarii

Alegeti locatia potrivita atat in ceea ce priveste unitatea exterioara, cat si unitatile interioare. Pentru unitatea exterioara trebuie sa va asigurati ca exista destul spatiu pentru ventilare si intretinere. Locul respectiv trebuie sa fie ferit de expunerea directa la soare si la zonele cu praf exceisv. Unitatile interne trebuie sa fie montate acolo unde fluxul de aer nu va fi obstructionat. Evitati, deopotriva, zonele cu surse de caldura directa, umiditate sau gaze infalmabile.

Asigurati-va apoi ca exista o sursa de alimentare potrivita, conform specificatiilor producatorului. Sistemele multisplit au nevoie deseori de un circuit electric dedicat.

Pregatirea uneltelor si materialelor

Pentru instalare sunt necesare unelte precum bormasina, chei fixe, surublenite, detector de metale, nivela, cleste de sertizat si pompa de vid, precum si materiale cum ar fi tevile de cupru, izolatia pentru tavi, cablurile electrice, suporturile de montaj, banda izolatoare si agent frigorific daca este necesar.

Montarea unitatii exterioare

Se monteaza intai suportul folosind bormasina pentru a fixa suportul pe perete sau pe sol in conformitate cu indicatiile din manual. Suportl trebuie sa fie stabil si rezistent.

Ulterior, se fixeaza unitatea exterioara asezand-o pe suport si fixand-o cu suruburi. Verificati cu nivela daca este montata corespunzator.

Montarea unitatilor interioare

Se monteaza intai placa de suport fixand-o pe perete cu ajutorul nivele pentru a obtine o pozitie corecta. Folosind masina se dau gauri pentru trecerea tevilor si cablurilor de conexiune catre unitatea exterioara. Apo, se vor trece teava de cupru, cablurile electrice si furtunul de condens prin gaura.

Realizarea conexiunilor

Se foloseste clestele de sertizat pentru fixarea tevilor de cupru intre unitatea exerioara si cea interioara. Se izoleaza tevile pentru prevenirea pierderilor de energie.

Urmand schema de conexiuni electrice din manual, se va asigura o conexiune corecta si sigura.

Vacuum si incarcarea cu agentul frigorific

Se va crea vacuum folosind pompa de vid pentru eliminarea aerului si umezelii din sistem. Este un pas foarte important pentru a va asigura ca functioneaza corespunzator.

Daca unitatea nu este preincarcata, se introduce agentul frigorific in conformitate cu specificatiile producatorului.

Testarea sistemului

Se verifica conexiunile daca sunt bine stranse si nu exista scurgeri. Ulterior, este necesarea testarea functionalitatii untitatilor interne si externe. Se verifica daca sistemul raceste sau incalzeste bine si daca toate functiile sunt operationale.

Finalizarea instalarii

Se indeparteaza uneltele si deseurile lasand zona curata. De asemenea, sunt indepartate si toate materialele nefolosite.

Cum intretinem aparatul de aer conditionat multisplit?

Intretinerea unui aparat de aer conditionat multisplit este esentiala pentru a asigura functionarea optima si prelungirea duratei de viata a acestuia. Iata cativa pasi esentiali pentru intretinerea corecta a unui sistem de aer conditionat multisplit:

Curatarea si inlocuirea filtrelor

Filtrele de aer trebuie verificate si curatate cu regularitate, de regula, o data pe luna in sezonul in care folositi aparatul intens.

Scoateti filtrele si spalati-le cu apa caldura si sapun, dup acare lasati-le sa se usuca complet pentru a le asambla la loc. Daca filtrele sunt deteriorate sau foarte murdare, cel mai bine ar fi sa le inlocuiti.

Curatarea unitatii interioare

Stergeti suprafata unitatii interioare cu o carpa umeda si curata. Asigurati-va ca grilele de ventilare nu sunt obstructionate. Puteti utiliza o perie moale sau un aspirator cu accesoriu pentru praf pentru curatarea bobinelor evaporatorului.

Verificarea si curatarea unitatii exterioare

Curatati unitatea exterioara de praf, frunze si alte resturi, asigurandu-va ca grilele de ventilare sunt libere si nu sunt obstructionate. Daca unitatea exterioara este foarte murdara, utilizati un furtun pentru a o spala usor, avand grija sa nu deteriorati componentele delicate.

Verificarea scurgerilor si a sistemului de drenaj

Verificati tevile de drenaj si asigurati-va ca nu sunt blocate. Curatati-le daca este nevoie de acest lucru. Asigurati-va ca sistemul de drenaj functioneaza corespunzator si nu apar scurgeri.

Inspectia periodica a sistemului de refrigerare

Verificati nivelul de agent frigorific si completati-l daca este necesar. Inspectiile periodice trebuie realizate de catre un specialist autorizat, care poate detecta si repara eventualele scurgeri de refrigerant.

Testarea functionalitatii sistemului

Porniti aparatul si verificati daca functioneaza corespunzator pe toate modurile – racire, incalzire, ventilare. Ascultati pentru zgomote neobisnuite si verificati daca dispozitivul isi face treaba eficient.

Intrebari frecvente despre aparatele de aer conditionat multisplit

Cum se compara costurile unui sistem multisplit cu cele ale unui sistem monosplit?

In general, sistemele multisplit au un cost initial mai mare datorita complexitatii instalatiei si tehnologiei avansate. Cu toate acestea, ele pot fi mai economice pe termen lung datorita eficientei energetice si costurilor mai mici de intretinere si operare.

Pot instala un sistem multisplit intr-o casa existenta sau este necesar doar pentru cladiri noi?

Sistemele multisplit pot fi instalate atat in cladiri noi, cat si in cladiri existente. Cu toate acestea, instalarea intr-o cladire existenta poate necesita lucrari suplimentare pentru a monta conductele si unitatile interioare fara a afecta structura cladirii.

Ce trebuie sa iau in considerare atunci cand aleg un sistem multisplit?

Trebuie sa aveti in vedere numarul si dimensiunea camerelor pentru a determina capacitatea de modificare a temperaturii, eficienta energetica, nivelul de zgomot produs, functii utile si costuri.

Ce se intampla daca una dintre unitatile interioare se defecteaza?

Daca o unitate interioara se defecteaza, celelalte unitati pot continua sa functioneze independent. Este important sa contactati un tehnician autorizat pentru reparatii cat mai curand posibil pentru a minimiza disconfortul si pentru a preveni eventuale daune suplimentare.

Exista limitari in ceea ce priveste distanta dintre unitatea exterioara si cele interioare?

Da, exista limitari specifice in ceea ce priveste distanta maxima permisa intre unitatea exterioara si unitatile interioare. Aceste limitari variaza in functie de modelul si producatorul sistemului. Este important sa verificati specificatiile tehnice inainte de instalare pentru a asigura performanta optima.

Pot utiliza un sistem multisplit pentru incalzire?

Da, majoritatea sistemelor multisplit moderne sunt echipate cu functia de pompa de caldura, permitandu-le sa fie utilizate atat pentru racire, cat si pentru incalzire. Aceasta face ca sistemul sa fie util pe tot parcursul anului.

Cum afecteaza climatul local performanta unui sistem multisplit?

Performanta unui sistem multisplit poate fi influentata de climatul local. In zonele cu temperaturi extreme (foarte ridicate sau foarte scazute), eficienta poate scadea. Este important sa alegeti un sistem cu o capacitate adecvata pentru conditiile climatice locale si sa verificati specificatiile de functionare ale sistemului pentru a va asigura ca poate face fata cerintelor climatice.

Pot extinde un sistem multisplit existent?

Extinderea unui sistem multisplit existent depinde de capacitatea unitatii exterioare si de specificatiile producatorului. Daca unitatea exterioara are capacitate suplimentara disponibila, pot fi adaugate unitati interioare suplimentare. Consultati un specialist pentru a evalua posibilitatile de extindere.

Ce factori influenteaza durata de viata a unui sistem multisplit?

Durata de viata a unui sistem multisplit este influentata de mai multi factori, ce includ calitatea instalarii, intretinerea regulata, conditiile de utilizare, calitatea componentelor.

 

V-a fost de folos acest articol?

Logheaza-te si voteaza!

Media notelor 5 / 5. Numar note: 56

Nicio nota inca! Fii primul care voteza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *